Gyász és a nehezített gyermekáldás

Tanulmányaim során volt szerencsém tanulni Tinkától, most a vele készült rövid videót hoztam el Nektek. Nagyon sok mindenről lehetne ezzel kapcsolatban beszélni, nagyon sok gondolat, érzés, emlék kavarog bennem, amit majd részenként, témánként szívesen megosztok veletek.

Kíváncsi vagyok Benned mit hozott felszínre? Mi az amihez kapcsolódni tudtál? Mit adott neked?

Mint írtam, nagyon sok témát érinthetünk Tinka kisvideója alapján.

Elsőként itt van a gyászfolyamat. Tinka esetében egy lezárt esemény gyászáról van szó, azaz, nála már úgy alakult, hogy szembe kellett néznie, hogy biztos, hogy nem lesz gyermeke, ahogy ő írja: “közben kiöregedtem a szülőképes korból” (Itt olvasható a teljes szöveg: https://terezanyu.hu/projektek/terezanyu-palyazat/terezanyu_palyazat_2017/mersz-e_bator_lenni/bekesi-timea-draga-gyermekem/)

Viszont a gyász, a gyászfolyamat minden párnál ott van, ahol próbálkoznak a fogantatással, de az nem sikerül. Én ezt annak idején úgy fogalmaztam meg: benne vagyok a kellős közepébe, és nem tudom mikor lesz vége.

Gyászkultúránk messze el van maradva helyestől, így azok a nők, akik a terhességük első három hónapjában elveszítik a magzatukat a legtöbb esetben egy legyintést kapnak, “nekem is volt már” “anyámnak is volt több is” “ne foglalkozz vele” “fiatal vagy, lehet még másik gyermeked” “lépj tovább” mondatokat kapják. (Természetesen már akadnak pozitív példák is, de jelenleg túl kevés.)

A fenti, három különböző történés, ugyanazon a rögös úton, mely a nehezített gyermekáldás során érheti a párokat.

Az első azok a párok, akik már biológiailag nem képesek a fogantatásra a koruk miatt, a második, akik éppen benne vannak a folyamatban, a harmadik eset pedig akik már elvesztettek egy (vagy több) magzatot.

Viszont mindháromban közös, hogy van egy gyászmunka, csak más-más aspektusból, mellyel foglalkozni kell, kellene.

Akinek ebben segítségre van szüksége a zárt csoportban talál hozzá mankót, aki inkább beszélne róla, annak ajánlom a Beszélgető esteket, vagy az egyéni konzultációs lehetőséget.

Zárt Csoport elérhetősége:

https://www.facebook.com/groups/701187580215190/