Krízisek

Az egyik csoportfoglalkozáson a krízisekről beszélgettünk, s az egyik csoporttag ezt kérdezte:  Ki lehet-e kerülni a kríziseket?

A krízis olyan feszült, érzelmileg megterhelő, fájdalmas helyzet, állapot, mely fenyegetettség, kilátástalanság és elveszettség érzését okozza. Fordulópontot jelent az egyén életében, mely pozitív vagy negatív változást hozhat.

Mindennapi életünkben számtalan “minikrízis” van jelen, melyeket megtanulunk kezelni. Ezen felül a krízisek szintén hozzátartoznak mindennapjainkhoz, s azok megoldása és/vagy feldolgozása személyiségünkhöz hozzátesz, fejlődünk általa.

A kríziseket két osztályba sorolhatjuk: normatív és paranormatív krízisekre.

Normatív krízis: Az előre meghatározható, “megjósolható” krízisek, például: gyermekszületése, szülőkről való leválás, elköltözés a szülőktől, munkahely váltás, idős hozzátartozó elvesztése.

Paranormatív krízis: minden olyan helyzetek, szituációk, amik az adott élethelyzetben nem vártak, nem bejósolhatóak, például: baleset, természeti katasztrófa, betegség, munkahely elvesztése, családtag hirtelen halála, párkapcsolati szakítás, válás. stb.

Elkerülhetjük-e a kríziseket? Nem. Felkészülhetünk-e rá/rájuk? Természetesen, a normatív krízisekre fel tudunk készülni, s ez segít átvészelnünk is az adott szituációt. Pl: a kisgyermek óvodás/bölcsődés lesz, ez bizony sok édesanyának egy korszak végét jelenti, a gyermeknevelésből hirtelen a munka világában találja magát. Érdemes végiggondolni már előre: Ez milyen érzés lesz nekem? Mit fogok érezni? Mi az, amivel jobban érezném magam? Mi az, amit ma megtéve könnyebb lesz az átállás, elengedés?

A krízisek sikeres megoldása, önismeretünket fejleszti, személyiségünk fejlődik tőle. Mondhatjuk azt, hogy a krízisek visznek minket előrébb.

Mit tegyünk akkor, ha úgy érezzük krízisben vagyunk, de úgy érezzük nem tudjuk megoldani, vagy nem látjuk az utat? Érdemes segítséget kérni, bevonni a környezetünkben élőket. Sokszor már az is elég, ha valaki meghallgatja az egyént. Amennyiben úgy érezzük, hiányzik a támogató környezet, s nincs olyan személy, barát, ismerős, családtag, akivel a problémáról beszélni lehet, érdemes felkeresni egy szakembert.

Úgy érzi krízisben van?  Úgy érzi, nem tudja merre induljon el, kitől kérjen segítséget?

Kérjen egyéni konzultációs időpontot, vagy írja meg problémáját az  info@esboldoganeltek.hu emailcímre.