Ne csak nézz, láss is!

Ma is egy kicsit “lassulós” feladatot hoztam, mert felpörgött világunkban muszáj, hogy egy picit lelassuljunk és egy picit megálljunk illetve napi negyedóra “lassulós feladat” már a mentális egészségünket is védi.

A múlt héten befelé figyeltünk, most pedig a külvilág felé fogunk.

De mielőtt belekezdenénk, gondold végig: Mikor hallottad utoljára a falevelek hullását? Mikor álltál meg megfigyelni, hogy hullanak le a levelek, járnak táncot a levegőben és esnek a földre? Mikor hallottad utoljára a szél suhogását a fák lombjai között? Ezek mind-mind ott vannak körülöttünk, ugyanakkor ritkán állunk meg meghallgatni, megfigyelni, látni őket.

Ha meg tudod tenni munka előtt, munka után, munka közben, esetleg munka helyett sétálj egyet. Nem kell hosszú sétának lennie, de miközben sétálsz keress egy fát (esetleg bokrot) és állj meg előtte.

Próbáld meg a figyelmedet a fára fordítani és a gondolatokat kiüríteni a fejedből. Nézd végig a fát gyökérzettől lombkoronáig. Nézd meg ennek a fának az összhatását. Milyen szó, mondat jut róla eszedbe? Figyeld meg, hogy milyen a lombkoronája. Van-e még egyáltalán? Ha pont lehullajt egy levelet, nézd végig, hogy ér földet. Ha van még levele, nézd meg őket alaposan, hogy milyen színűek. Van közte még zöld? Vagy már inkább sárgák, bordók? Esetleg már mind lehullott?

Nézd meg lassan, nyugodtan hogy mennyi oldalága van. Milyen hatást kelt ez benned?

Nézd meg ennek a fának a törzsét. Milyen? Rövid? Hosszú? Milyen kérge van? Rücskös, barázdált vagy inkább simának tűnik? Mi minden rejtőzhet a kéreg mögött?

Nézd meg, hogy látod-e gyökérzetét? Van-e olyan gyökér, ami kint van a földből vagy szépen besimul a talajba? Van-e olyan ahol a talajt már felnyomta a gyökérzet?

Gondolkodjál rajta, hogy vajon ez a fa mennyi idős lehet. Szerinted ennyi idő alatt mit élt meg? Tomboló viharokat, napsütést, jégesőt, hófúvást? Vagy lehet hogy ez egy teljesen új kis facsemete, amit most nézel? Akit most ültettek nemrég? Mit gondolsz, milyen lesz, ha felnő?

Nézd meg, hogy van-e élet ezen a fán: fészkel rajta madár, esetleg mókus, látsz rajta bogarakat, hangyákat?

Ahogy ilyen aprólékosan nézed a fát, mind mond neked? Mi mindent rejt magában? Engedd, hogy egy kicsit a gondolataid szálljanak.

Képzeld el, hogy egy viharban ez a fa, hogy hajlik, hogyan tud túlélni. Képzeld el, milyen az amikor az első napsugarak megcsillannak a a levelein vagy milyen lehet az amikor a tűző napsütésben ott áll. Milyen lehet mikor egy könnyű zápor éri? Milyen lehet amikor egy könnyű zápor áztatja a leveleit? Ha mindezeket végiggondoltad és kigyönyörködtet magad a fában amit kiválasztottál, akkor vegyél egy mély levegőt és lassan fújd ki. Egy utolsó pillantással nézd végig fentről lefelé vagy lentről felfelé és ezzel köszönj el a fától és menj tovább az utadon.