Önismereti feladat – 2

Lelki egészség világnapja – október 10

Kezdjük a hetet egy nagyon egyszerű gyakorlattal, mely körülbelül 10 percet vesz igénybe. Remélhetőleg szoktál inni reggelente egy kávét, teát, kakaót vagy akár egy forró csokit. (Ha nem, most tegyél kivételt.) Készítsd el ezt az italt (de ne legyen túl forró, meg ne égessen) és keress magadnak egy helyet az otthonodban (esetleg munkahelyen) ahol nem zavarnak a következő pár percben és ahol kényelmesen helyet tudsz foglalni. Ha megvan a hely és elhelyezkedtél, vedd a kezedbe a bögréd, de ne igyál bele, ne csinálj semmit, csak kb egy percig csak érzékeld a teret körülötted, nézd ahogy gőzölög az italod, járasd körbe a tekinteted a bútorokon, tárgyakon, nézd meg őket úgy, mintha először látnád. Majd kezdj el magadra figyelni, nézd meg és érzékeld, milyen pózban kucorodtál le, milyen testtartást vettél fel. Vegyél egy mély levegőt, majd fújd ki. Lassan. Csináld meg még egyszer. Figyeld meg és érezd, hogyan melegíti a bögre kezedet, próbáld meg beazonosítani az érzést hogy milyen érzetet kelt ez benned.

Kezd el érezni az illatát. Lassan szagolj bele a levegőbe a bögre fölött, hagyd, hogy az illat bekússzon az orrodba. Figyeld meg, hogy erre milyen reakciók vannak benned. Szagolgasd addig, míg az egész testedet átjárja az illat.

Ezután egy apró kortyot vegyél a szádba, de tényleg aprót, figyeld meg hogy ez milyen érzéssel tölt el, figyeld meg, hogy melyik íz dominált benne legjobban, figyeld meg, hogy a tested, hogyan reagál az italra. Majd végezetül figyeld meg milyen volt ahogy nyelőcsöveden keresztül a pocakodban jutott. Apró, nyugodt kortyokkal fogyaszd el az italod. Egészségedre!

—————————————————————————————————————-

Rohanó napjainkat lassítani kellene, ez a gyakorlat segíti a befelé fordulást azaz az önmagunkra való figyelést és a pillanat megélését.