Párkapcsolat – Kommunikáció – 4.

Párkapcsolat – kommunikáció

Múlt héten belekezdtem egy poszt-sorozatba, melyben 3 tipikus kommunikációs hibát írtam, amit előszeretettel elrontunk egy beszélgetésben.

Az első: Jelen lenni (Ha lemaradtál róla, itt olvashatod el. ) Melynek záró mondata: Hogyan tudjuk megakadályozni, hogy agyunk elkalandozzon valamerre?

Erre hoztam ma technikákat:

Ha épp nem a jelenben vagyunk, akkor agyunk merre kalandozik? Hát a jövőn aggódik, ábrándozik, feladatokat listáz, vagy a múlton rágódik, nosztalgiázik.

Hogyan is tudjuk visszaterelni a jelenbe?

1. Határozd meg, mikor van ideje a múltnak és a jövőnek. Pl: lehet nem a legokosabb, amikor éppen valami olyan feladatot csinálsz, ahova oda kellene figyelned, vagy éppen párod szeretné a figyelmedet.

Ilyenkor érdemes használni a “Gondolat-stop” technikát. Azaz, tudatosan megállítani a gondolataidat.

– Gondolataidat tedd el egy képzeletbeli dobozba s tedd egy képzeletbeli fiókba, hogy majd később foglalkozol velük.

– Figyelmed visszairányítása a jelenbe: figyeld meg a légzésedet, érzékeld, ahogy a ruhád hozzáér a bőrödhöz, tekinteteddel lassan térképezd fel a körületted lévő területet.

2. Írd ki magadból: nem kell egy egész novellát írni, csak annyit,amennyi nagyon feszít. Ha kiírtad magadból, akkor teret engedtél neki és nem fog a gondolat a fejedben folyamatosan keringeni.

Bárhova kiírhatod, lehet erre a célra egy jegyzetfüzeted, de bármilyen posztit is megteszi.

3. Ha valami nyomaszt, mond el párodnak. (Jelezd számára előre, hogy mit vársz tőle: meghallgasson, tanácsot adjon, vagy oldja meg a problémádat.)

4. Aggódás fél órája: Aggódni mindenki szokott, ki kevésbé, ki jobban. Akik észreveszik magukon, hogy elég sokat aggódnak, nekik jó gyakorlat lehet az aggódás fél órája. Mely lehetőleg napközbeni tevékenység legyen, mikor papírra vetjük az aggódás témaköreit, tárgyát. (Semmiképpen sem ébredés után, vagy lefekvés előtt legyen) Ennek mindenképpen meg kell határozni egy időintervallumot. Lehetőség szerint, ha más időpontban előtörnek ezek a gondolatok “Gondolat stop” technikával le kell őket állítani.

5.Feladatok lefekvés előtti átgondolása, leírása, hogy másnap mivel kell mindenképpen foglalkozni.

Ezt lehet napközben is folyamatosan végezni és a feladatokat priorizálni:

– Fontos és sürgős feladat: ezeket általában azonnal, de minél előbb meg kell csinálni.

– Fontos feladat: ezek valamiért számunkra fontosak, ugyanakkor nem sürgősek, tehát nem kell azonnal elintézni

– Sürgős feladatok: ezek számunka nem fontosak, ugyanakkor sürgősek.

– Kuka /Delegálható: sem nem fontos, sem nem sürgős, ezeket kidobhatjuk a gondolati kukánkban, azaz nyugodtan átruházható másra a feladat elvégzése.

Végezetül: a múlt és a jövő is nagyon fontos: A múlt jelzi, hogy honnan jöttünk, a jövő, hogy hova tartunk.

Múlt esetében: Ha úgy érzed van olyan a múltadban, amit egyedül nem tudsz feldolgozni, mindenképpen fordulj szakemberhez.