Párkapcsolat – Kommunikáció -2

Múlt héten, már írtam arról, hogy minimum fél órát kellene beszélgetni, kommunikálni párunkkal, és ebben nem lehet benne logisztikai megbeszélések.

De nézzük is át, hogy mi is az a kommunikáció, és mi nem az.

Kommunikáció: Gondolatok (információ) cseréje.

Hogyan jutnak át az információk? Egy közös jelrendszer segítségével. Jelrendszer általában a beszéd, de írásban is kommunikálhatunk, illetve jelbeszéddel is.

Ha a kommunikáció fajtáit nézzük, akkor egyirányú (pl. tévéadás, híradó) vagy kölcsönös (teljes) kommunikációról beszélünk.

Miért a kölcsönös kommunikáció a teljes kommunikáció? Ahogy az elején írtam a kommunikáció az információk, gondolatok cseréje, nem pedig információk, gondolatok közlése.

Emiatt el kell keserítselek, amikor azt mondod a párodnak, hogy „akkor ennek innentől kezdve itt a helye” vagy „nem megyünk a hétvégén anyádhoz” (és a sor végtelen az ilyen és ehhez hasonló mondatokkal), és erre ő egy hümmögéssel vagy igennel, vagy a legtöbb esetben mély hallgatással reagál, ez csak egy egyirányú kommunikáció, egy tényközlés, de nem teljes, kölcsönös kommunikáció. Ez a tipikus „nem beszéltük meg” eset, melyből egyébként nagyon sok vita van, míg az egyik fél szerint megbeszéltük, addig a másik fél szerint nem.

Jövőhéten innen folytatjuk, a három legjellemzőbb kommunikációs hibával, addig is gyakoroljátok lelkesen a kölcsönös kommunikációt, azaz amikor a másik fél a hümmögésen kívül kifejti az ő véleményét is az adott témáról. 😉