Párkapcsolat – Kommunikáció 6.

Mik azok a dolgok, amiket rendszeresen elrontunk kommunikáció közben?

Három legjellemzőbb –  3. Nyugtázás hiánya

Mi a nyugtázás? 

Az első bejegyzésben azt írtam a kommunikáció a gondolatok cseréje. Azaz az adó egy jelet átküld a vevőnek. Az adó honnan tudja, hogy a vevő a jelet megkapta? Úgy, hogy visszajelez neki. Ha ezt átültetjük a beszélgetésre, akkor miután mondtok egy gondolatot Neked, Te visszajelzem nekem, hogy a gondolatom megérkezett hozzád. Ezután reagálsz arra, amit mondtam. 

A nyugtázás arra reakció, hogy az információ átjutott. Pl: értem. 

A nyugtázás nem egyenlő az egyetértéssel.

Gondold végig a legutóbbi vitátokat, amikor két ellentétes véleményen voltatok. Hányszor szóltatok közbe és hányszor nyugtáztátok azt, amit a másik mond? Na ugye, hogy ugye?

Legközelebb próbáld ki, hogy azt mondod: “Értem, amit mondasz.” (De tényleg értsd meg, ne csak üres frázis legyen. Nézz rá az ő nézőpontjára is)  Majd reagálhatsz rá, pl: “ugyanakkor én ezt nem szeretném, mert…./ettől függetlenül továbbra is úgy gondolom, hogy….” “Nem értek vele egyet, de elméletben nézzük meg a kifutását…”

Hihetetlen, de a legtöbb vita és konfrontáció ezzel az egyszerű trükkel kivédhető. Pontosabban ez nem trükk, ez az egymás figyelembe vétele, az energiát arra  összpontosítom, hogy figyelek a másikra, meghallgatom, megértem ,visszajelzek, átgondolok. S a befektetett energia pedig mindig megtérül, pláne egy kapcsolatban 😉

Ne csüggedj, ha elsőre nem megy, próbálgasd, gyakorold.